Smink

Upptäck nyttiga tips och råd om smink

Läppstift - fakta och tips

Läppstiftet – såsom det används idag – har funnits i drygt 100 år. Att köpa läppstift på nätet kan rekommenderas förutsatt att du väljer en känd smink- och hudvårdsbutik.

Läppstiftet har en lång historia; de gamla grekerna använde gärna rött läppstift och sminkade sig med därför med ockra som späddes ut med vatten. Under medeltiden var läppstift en typ av kosmetik som kännetecknade högre samhällsklasser – då tillverkades läppstift huvudsakligen av blod och fett som rördes ut med fiskfjäll.

Läppstift från Loreal med rötter i Frakrike

Dagens läppstift har sina rötter i 1800-talets Frankrike; detta läppstift består av färgat bivax och blev känt tack vare skådespelerskan Sarah Bernhardt. Frankrike var således det första landet där läppstiftet vann terräng. Företaget L’Oréal grundades under denna tid (1909), vilket förklarar varför kosmetik och läppstift från L’Oréal snabbt blev så framgångsrikt världen över. Den som vill prova ett billigare alternativ till L’Oréal kan prova läppstift från det svenska IsaDora.

Läppstift i olika test

För vidare information om olika märken finns det mängder av test kring läppstift, såväl i mode- och skönhetsmagasin som på nätet. I sminksammanhang handlar visserligen mycket om märkets kvalitet, men lika viktigt för slutresultatet är att du applicerar läppstiftet korrekt:

  • Applicera läppstiftet på hela läppen.
  • Lägg inte läppstift på torra eller mycket fuktiga läppar.

Läppglans istället för läppstift

Läppstift kan även ersättas med läppglans för den som inte önskar en lika stark färgton men ändå vill att läpparna ska ha en glänsande yta.

Rosa, ljusrosa eller svart läppstift?

Trots att rött läppstift är den i särklass dominerande färgen är rosa- och ljusrosa läppstift, liksom svart läppstift, mycket populära färger. Hudfärgat läppstift – och läppglans – är för övrigt också efterfrågade. Välj den färg som passar din hårfärg, hudfärg och klädsel. Särskilt viktigt också att du köper kyssäkta läppstift.

Reklamlänkar