Smink

Upptäck nyttiga tips och råd om smink

Naturkosmetik - fakta och tips

Naturkosmetik är en het trend, inte minst i Tyskland. Kosmetika som inte är certifierad av BDIH får inte klassas som naturkosmetik. I Sverige köper vi till övervägande del tyska naturvårdsprodukter.

Naturkosmetik – eller natursmink - har under senare tid blivit en het trend, inte minst i kölvattnet av debatten om klimathotet. Naturkosmetik tillverkas i regel av närproducerade råvaror och innehåller inga petrokemiska substanser. Naturkosmetika har en lång tradition i Centraleuropa, framför allt i Tyskland. Följande tillverkare är populära i Sverige:

  • Sante naturkosmetik. Tysk tillverkare av naturprodukter.
  • Lavera naturkosmetik. Tysk tillverkare av naturkosmetik, företaget erbjuder bra produkter för allergiker.
  • Logona naturkosmetik. Tysk tillverkare av alltifrån smink till hud- tandvårds- och hårprodukter.
  • Wise naturkosmetik. Svensk tillverkare av ekologiskt smink och närproducerade hud- hår och kroppsvårdsprodukter.
  • Weleda. Tillverkare av naturliga kroppsvårdsprodukter och smink. Företaget tillverkar också naturläkemedel enligt antroposofisk läkekonst.

Sante naturkosmetik och andra tyska tillverkare i topp

De mest populära tillverkarna av naturkosmetik kommer från Tyskland. BDIH (Bundesverband deutscher Industrie- und Handelsunternehmen) – med huvudkontor i tyska Mannheim - är en sammanslutning av industrier, läkemedelsprodukter och tillverkare av naturprodukter. De har tillsammans utarbetat omfattande krav för internationell certifiering av naturkosmetik, bl.a. med hänvisning till den stora efterfrågan på naturprodukter i Tyskland.

Tyska tillverkare som Sante, Lavera och Logona är samtliga certifierade av BDIH, varför de också är erkända internationellt. Någon certifiering av naturkosmetik liknande den som BDIH har utarbetat finns än så länge bara i Tyskland.

Reklamlänkar