Smink

Upptäck nyttiga tips och råd om smink

Ögonskugga - fakta och tips

Du som vill ha en hållbar ögonskugga bör applicera ögonskugga utifrån specifika tips. Tänk också på färgsättningen – du måste ta hänsyn till din ögonfärg vid valet av nyans.

Ögonskugga är en sminkprodukt för ögonlocken och används för att förstora, förminska eller förändra ögats form. Ögonskuggor har en tendens att smeta ut under dagen; ta därför del av följande sminktips för ögonskugga:

  • Genom att pudra ögonlocken innan du börjar applicera ögonskugga avfettas de; på så sätt fastnar ögonskuggan bättre och blir mer varaktig.
  • Innan du ska lägga ögonskugga – se till att ha tillräckligt med ljus omkring dig.
  • Undvik ögonskuggor med pärlemor om du vill se neutral och mindre glansig ut. Särskilt du som har rynkor bör avhålla dig från ögonskuggor med guld- eller pärlnyanser. I annat fall blir rynkorna tydligare.
  • Resultatet blir ofta bra om din ögonskugga är lik din hudfärg. Svart ögonskugga är i regel svår att lägga.
  • Se till att undvika skarpa kanter mellan ögonskuggor i olika färger. Toningen är det viktigaste för en lyckad ögonskugga.

Använd gärna blå och lila ögonskugga

Ett tips för dig som är ovan användare av ögonskugga är att använda ”lätta” färger. Blå, grön och lila ögonskugga är lättare att lägga än svart. Mörka färger kräver en mycket precis applicering eftersom varje kant framträder extra tydligt mot bakgrund av din hud.

För att framhäva ögat på ett tydligt - och sexigt - sätt är ett tips att applicera ögonskuggan till ett s.k. smoky eye, som är mycket trendigt idag. ”Smoky eye” kräver endast svart ögonskugga, eyeliner och mycket noggrannhet av dig som applicerar ögonskuggan. Smoky eye passar bäst till blå ögon, eftersom kontrasten ljusa ögon och mörk bakgrund framhäver ögats form. Denna kontrast blir inte lika tydlig för dig som är brunögd.

Ögonskugga för blå ögon

De flesta färger passar till blå ögon. Färger som guld, röda toner, orange, brun ögonskugga i olika nyanser, lila och rosa ögonskugga brukar särskilt rekommenderas. För den som vill sticka ut i mängden är emellertid svart alltid att rekommendera, oavsett ögonfärg.

Ögonskugga för gröna ögon

Ljusblåa toner och gula nyanser passar bra för att skapa en harmonisk ögonmakeup för gröna ögon. Om du som är grönögd istället eftersträvar kontrast bör du använda svart, violett, grå eller röd botten på din ögonskugga.

För den som vill ha en komplett uppsättning nyanser till ett bra pris, erbjuder Isadora flera paketuppsättningar med ögonskugga. Ögonskugga från Chanel eller Loreal är lyxalternativ för den som har råd.

Reklamlänkar